SIDSTE NYT!

 

MØLLEN HAR FÅET FLYVEFORBUD

Større maskiner har ligesom vores tænder brug for et eftersyn fra tid til anden. På Vindeby Mølle har vi for nylig haft besøg af møllebygger Michael Jensen fra møllebyggerfirmaet John Jensen Aps for at få undersøgt møllen. Desværre var resultatet ikke "nul huller".

Der var tre hovedproblemer. Det første kendte vi godt til. Et par steder i møllen, bl.a. i hatten, er der nogle grimme angreb af biller som vi længe har tænkt på at der skulle gøres noget ved. Det bliver der nu!

Et andet problem er at beklædningen af møllekroppen er i så dårlig forfatning at den trænger til at blive udskiftet. Dette er dog ikke akut og kan fordeles over flere år, f.eks. to af de otte sider ad gangen.

Det tredie problem er det værste. Der er trængt vand ind ved hovedet af vingeakslen og det har forårsaget råd og svamp i "puden", den træklods som bærer halslejet for vingeakslen og dermed vægten af vingeaksel, hattehjul og vinger. Skaderne har allerede bevirket at lejet er sunket så at akslen er mere vandret end den er designet til og hele geometrien af mekanikken i hatten er ændret. Af denne grund har møllebyggeren anbefalet at vi ikke kører med møllen før skaden er udbedret. Dette betyder desværre at vi ikke kan vise møllen i funktion på Danmarks Mølledag d. 17. juni eller i vores fremvisningssæson i sommeren 2012.

Vindeby Møllelaug har grundlæggende en sund økonomi, og med god gammeldags bondefornuft har vi sørget for at "have noget på kistebunden". Men disse reparationer overstiger nu vores evner, så nu må vi ud med hatten i hånden og søge om støtte fra diverse fonde m.m. Aktiviteter i denne retning er allerede i gang.

Men også mindre bidrag kan hjælpe til, ned til at man møder frem på mølledagen og dermed bidrager til at øge omsætningen ved vores arrangement. Det skal nok blive en fornøjelig affære selvom møllen står stille. Som sædvanligt er der masser af aktiviteter, udstilling af gamle traktorer og landbrugsmaskiner, tærskeværk i funktion, arbejdende smede, veteranbiler og meget, meget mere. Så mød op og støt møllen!

 

Opdatering:

Reparationerne er nu gennemført, og møllen vil være køreklar til sommersæsonen 2013. Finansieringen er endnu ikke helt på plads, så mød gerne op til julemarkedet og støt den gode sag.